Vanya

 

Картите Таро са океан от цветове, състояния, архетипи и символи, който със сигурност винаги ще ни омайва. Богатството и контрастите, многозначителността и безкрайните възможни връзки ги правят една Вселена, в която всеки прочит е възможен. Така и всеки човек, надарен с интуиция, ги използва по свой, уникален начин. Ето как едни и същи карти пеят различно през вибрацията на отделните тълкувачи, но крайният резултат е винаги истина, която дълбоко се отпечатва в нашите нива на съзнанието.

Силвия Маринова ни рисува света на Таро през своята собствена, уникална практика. Напътствана интуитивно от Учителя си, тя ни представя Света и Силата на Големите Аркани.

Разказът е уютен, с дъх на интимна среща и прясно приготвено кафе. Една по една, големите Аркани се разкриват пред нас чрез обяснения на значенията им, канализирани медитации и случаи от практиката. Тъкмо тази комбинация е много добра, защото ни дава както теоретичната, така и сърдечната, интуитивната и практичната част на цялото.

 

Спонтанността, чувството за хумор и умението да се обясни една понякога сложна и преплетена материя по безкрайно достъпен начин правят книгата увлекателна и лека за четене. Навременните включвания на забавни истории пък сближава тази дълбока материя с ежедневието.

 

Какви са внушенията на картата, какъв е човешкият или поведенчески архетип зад нея, как може тя да се прояви в различни житейски ситуации, какво е езотеричното й послание и кое – практическото приложение? Отговори на всички тези въпроси намираме в спонтанния разказ, който следва често логиката на сърцето, а не протоколния ред (и тъкмо така се разгаря неповторимата искра на случването пред очите на читателя.)

 

Картите Таро със сигурност не са  специалитет само на група отбрани хора. Всеки от нас може да ги ползва по свой начин. За мен лично идва период, в който следва дълбоко да преосмислим нашето отношение към гадаенето. Да – може би за всеки човек на някакъв етап и това е нужно. Но след като промените в нас текат толкова бързо, е добре в този стадий да ползваме древната мъдрост на Таро по-скоро като азбучник за постигане на лично Майсторство, отколкото за да зададем просто въпроса: “Какво ще стане утре” и да чакаме със скръстени ръце.

 

Именно поради тази причина  всяко помагало е безценно. С любов, трепет и радост ние можем да се потопим в еликсирите на всяка карта и да извлечем максимума за себе си. Бихме могли да тренираме състоянията, да извлечем посланията и да прибавим много към палитрата си с умения и опитности.

 

Животът със сигурност ни предлага целия набор от изживявания, осъзнавания, усещания, висоти и низини, върхове и спадове, отшелничества и пищни победи.

 

Когато ги видим отразени върху картите, става по-лесно да обхванем временна снимка на моментното ни състояние и оттам да си извлечем поуките, уроците и изводите.

 

Насоките винаги са полезни – тогава, когато имаме упорството да задържим мъдростта и високата вибрация в живота си.

 

Един такъв пътеводител като Силвия Маринова със сигурност е огромно богатство, защото нейната вродена интуиция и подход към картите помагат на всеки читател да си отговори на множество въпроси, да прочете нещо наистина увлекателно и грабващо, да придобие панорамен поглед върху основите на Тарото, да вкуси от меда.

 

Всеки при желание би могъл да използва този опит за свое собствено израстване, обогатяване, успех и пълен просперитет.

 

Днешният ден предлага много средства за духовно израстване, а Колесницата на Таро все още препуска бляскаво през векове и измерения – пренесла безценни товари мъдрост от древността, но и смело устремена към Новия ден с всичките му възможности.

 

 

Ваня Стойчева

 

С много обич

Защо написах тази книга?

Разбрах отговора на този въпрос след като я завърших.

Написах тази книга защото:

  • Таро е система за духовно израстване – при това много бързо, както се оказа от моя собствен опит.
  • Таро е учебник, чрез който се учим да говорим езика на енергиите и Вселената.

Таро НЕ Е средство за гледане напред в бъдещето. Бъдещето е в НАШИ ръце. Нужно е време на енергиите да забавят своето трептене, за да навлязат в тежката вибрация на материалния свят. През този времеви прозорец имаме възможност да надникнем и да видим какво ни очаква, но ВИНАГИ, повтарям ВИНАГИ, можем да променим идващото към нас, разбира се, при определени условия

Избрах да върна същността на системата на тези, които решат, че този път е ТЕХНИЯ път. Съзнателното влизане в състоянията на Таро, тяхното комбиниране и изпращане към Вселената, е изкуство, което наподобява съставяне на телефонен указател за изпълнители на поръчки. Това изкуство изисква практика и постоянство като всяко друго изкуство или, простичко казано, ТРУД, но вдъхновен и изпълнен с радост.

Тази книга дава АЗБУКАТА на това изкуство.

От дълбините на вековете, това, което е останало от Таро е само далечно, изкривено ЕХО, използвано от недобросъвестни люде за печелене на пари.

“ На мен ми е спуснато отгоре.” “Аз съм мноооого специален”, “Точно на мен Бог ми е дал”, “Бог говори само с мен” и прочее глупости, които ни се набиват в очите постоянно от тези, които са забравили, че:

  1. Всички сме специални!

  2. На всички ни е дадено много!

  3. Бог говори с всичко!

Истинската красота на системата отдавна е забравена. Таро е създадено, за да ни учи КАК да сътворяваме САМИ живота си, а не как да гледаме напред какво ни изпраща съдбата …. Животът е игра на тенис на стена – каквато топка запратиш към нея, точно такава ще те удари по носа … Таро е учебник по живот!

Картите Таро са “пътни карти” към нашия собствен Храм. Превеждам: те показват пътя към състоянието, наречено “ЩАСТИЕ”, заедно с всичките му завои, опастности, спирки по пътя и красиви гледки. През годините духовни търсения, аз “открих Америка”. Осъзнах, че целта на моя живот е да бъда щастлива. Почти съм сигурна, казвам “почти”, защото в това число не включвам мазохистите, че целта на вашия живот е асолютно същата.

Възползването от времевия прозорец на забавяне на трептенето на енергиите е само страничен ефект на системата и ни дава обратна връзка за това какво сме запратили към стената. Това НЕ Е основното предназначение на ТАРО. Таро е енергийно огледало на всеки от нас. Има невъобразими възможности. Аз посегнах към него защото търсех отговори на въпроси, които никой не можеше да ми даде. Въпроси като:

Коя съм аз? Кой е моят път? Накъде вървя? Какво ми пречи да се развивам? Какви таланти съм взела със себе си преди да се родя? Какво е щастието за мен?

Защо ми се случват точно определени събития? С какво съм ги извикала? Как да се променя така, че да бъда щастлива? Какво е щастието за мен? Какво е любовта за мен?

И още няколко страници с въпроси …

Благодарение на Таро срещнах себе си – своята дълбока, истинна, само моя същност. Разбрах КОЯ СЪМ АЗ и тръгнах по пътя си без страх.

Благодарение на Таро открих Силата си, както и слабостите си и на мига влязох в преговори с тях за бързото им напускане на моята личност. И ще продължа да го правя докато съм гост на тази прекрасна планета.

Благодарение на Таро живея във вътрешен мир и хармония. Виждам красотата дори в най-тежките кризи, защото зная ЗАЩО.

Боли ме, когато при мен идват хора, програмирани от мои „колежки“ с „това можеш“, но „това НИКОГА няма да стане“ или „цял живот ще си страдаш“ …

Благодарение на Таро осъзнах, че хората са два вида – или жертви, или воини. И както в един миг на просветление отказах цигарите, така бързо и решително преминах от редиците на вечно оплакващите се жертви, в света на воините, поели отговорност за собствения си живот …

Искам да споделя своя път към Храма, с надеждата, че тези, които решат да се присъединят към мен, ще ми помогнат да го почистя от хулите и мъглите, да го обновя, да го превърна в удобна, светла магистрала, ширнала се към сърцето на Вселената …

Втори откъс:

Представете си:

Един много интересен човек нахлува в живота ви и ви обзема енергийната буря на влюбването. Не правите планове, не поставяте цели, не се опитвате да контролирате. Оставяте се на крилете на чувствата, които ви носят над облаците и навсякъде ухае на рози. Не ме прекъсвайте, моля, говоря за първоначалната фаза на влюбването – тази, запечатана върху Голям Аркан Глупакът. Тук все още няма болка. Този човек, вие не го познавате, но никой не може да ви убеди, че той има отрицателни черти на характера. Той е съвършеният, рицарят на бял кон, напълно сте глухи слепи за неговото минало или откровено неприятните му навици. Изобщо… сте пълен Глупак! Но сте много, много щастлив Глупак.

Я сега се опитайте да влезете в това състояние и да правите бизнес! Как мислите, колко време ще издържи вашето бизнес-начинание без цел, планове, бюджет и строга структура?! Отговорът е очевиден, нали?

Мисля, че схванахте основното за този Голям Аркан.

Я си представете сега Глупака като архетип ако обичате! Аз познавам такъв човек. За него всичко, което си помисли за първи път е нещо принципно ново и за Света. Всичко! Дори това, което отдавна е измислено, но той го чува за първи път! Има една любима думичка – “ноу-хау” и я използва непрекъснато за неща, които се разработват от години и никой, повтарям НИКОЙ, не може да го разубеди, че създаването на фабрика за палта не е негово “ноу-хау”. Нали ви е ясно що за бизнесмен ще излезе от Глупака?! Всичките му начинания се сриваха едно след друго, семейството му се разпадна, приятелите му се умориха от неговите детинщини и никой не знае къде е той сега. Но аз знам – в търсене на поредното “ноу-хау”.

Наздраве за Глупака! Той е винаги щастлив и спокоен, защото не носи върху раменете си нищо – нито отговорности, нито цели, нито дългове! Той е надарен с детски поглед към Света. Вижда го като сбор от разноцветни кубчета и не се интересува от това каква форма заемат те, а от самите кубчета.

Глупакът през сърцето на поетесата:

Боси стъпки на лято по пясъка…

Знаещи, че ще бъдат залети

От вълната и нейния плисък

Който ще ги заглади…

Боси стъпки на лято по пясъка

Миг надежда, зрънце мечта

И дори и да са само илюзия

Отпечатъкът им оставя усещане

За приятния миг топлина.

Боси стъпки на лято по пясъка

Все ги гоня, като малко дете

И дори и да ги настигам понякога

Те изчезват, за да мога отново

Да тръгна след тях, търсейки себе си…

Трети откъс:

Представете си, че имате всичко, не, представете си, че имате от всичко по много и обичате, обичате, обичате живота, пулсиращ около вас – животинките, дечицата, природата, цветята, дома, който сте изградили, съпруга, чиито деца сте родили, родителите, на които сте благодарни! Изправете се гордо и почувствайте огромната майчинска нежност и любов към всичко, което ви заобикаля, защото вие сте му дали живот, всичко около вас е ваше творение, плод на вашата утроба. Почувствайте се като Богинята Майка! Поставете се на мястото на Природата! Животът около вас се завърта в пъстри, живи, красиви, невероятни, весели, игриви и толкова, толкова любими форми и цветове! Порадвайте му се, облейте го с пастелено розовата пелена, напираща от сърцето ви! Вижте се как цъфтите като скъпа, рядка роза! Щастието тече във вените ви, блажена усмивка грее на лицето ви, очите ви блестят? Вижте се!

Сега, мила моя приятелко-читателко, точно в този миг, в който се чувстваш така, ти носиш короната на Императрицата! Моля те, умолявам те, не я сваляй когато утре сутрин денят отново започне за теб! Спомни си за това състояние и го извиквай винаги когато някой поиска от теб да преклониш глава!

Пак залитнах към таро-чародейството!

Императрицата и Висшата жрица – ръка за ръка, напълно уравновесени, това е за което мечтаем всички – и мъже, и жени! Съвършената жена!

А така, запознахме се със съвършената жена, сега предстои един много специален за всички жени момент – ще ви запозная със съвършения мъж!

Усещам как всички сте затаили дъх. Нека се насладя още малко на този миг!

Четвърти откъс:

Зън, пенливото шампанско е към своя край!

Ето ви още един Таро-виц:

Витаели духовете на Магьосника и Императора в едно студентско общежитие и се карали кой от тях е по-необходим на човека.

Магьосникът казал:

– Аз съм много изобретателен. Чрез мен Светът еволюира.

Императорът веднага отговорил:

– Ти нямаш дисциплина, за да развиеш идеите си.

Магьосникът възразил:

– Твоят импулс да организираш е нищо без великата идея. Никой не помни чиновниците.

Императорът не му останал длъжен:

– Хиляди от твоите хора са отнесли в гроба изумителни идеи, за които никой никога не е успял да научи.

Млъкнали те и се замислили. Стигнали до извода, че в думите и на двамата има много истина. Тогава Магьосникът предложил:

  • Хайде и двамата да дадем силите си на един единствен човек и да видим кой от нас е по-значимият!

Съгласил се Императорът. Огледали се те и видели скромна стая и млад мъж да спи на мръсно легло. Влезли в него и му дали силите си.

Днес ще бъде един много интересен ден, казал Стив Джобс и станал от леглото.